תכנון משרדים הוא נישה מקצועית שמקפלת תחתיה מגוון בעלי מקצוע מתחומים שונים: מהנדסי והנדסאי אדריכלות, מעצבי פנים ומומחים לסטיילינג, כאשר, עיצוב משרדים הוא מלאכתם של מעצבות ומעצבי פנים. מעצבת פנים למשרדים היא זו שאחראית להתאמת החלל המשרדי לצרכיו של מי שעובד בו ולסוג הפעילות המתרחשת בין קרביו. המעצבת יודעת כיצד לערוך התאמות מבחינת החלוקה הפנימית של המשרד לחללים ולאזורי פעילות שונים, כיצד לבחור את החומרים המתאימים ביותר (ריצוף, חיפויים, כלים סניטריים, רהיטים ופתרונות אחסון), כיצד לבחור גופי תאורה והיכן למקם אותם ברחבי החלל, באילו מקומות לקבוע נקודות מים וחשמל ובסופו של דבר, גם כיצד להלביש את המשרד באביזרים, רהיטים, פתרונות הצללה ואלמנטים אמנותיים, להשגת הגימור המתאים ביותר, שיקנה לחלל את הסגנון והאופי הרצויים.
מדוע לא כדאי לוותר על עיצוב פנים למשרד?
כאשר מדובר בחללים המיועדים למגורים ועל אחת כמה וכמה – בחללים משרדיים שעיקר תכליתם היא מעשית, רבים סבורים שאפשר לוותר על שירותי עיצוב פנים מקצועיים, שנתפסים לפעמים כמותרות, או כתחום שעוסק רק בפן האסתטי של החלל ופחות בפן הפרקטי והפונקציונלי שלו. המציאות היא שונה למדי. תכנית עיצוב שגובשה בידי מעצבת מנוסה ומיומנת, יכולה לחולל פלאים בכל הנוגע להתנהלות היומיומית השוטפת במשרד, בין אם מדובר על חדר משרד ביתי המיועד לאדם אחד או שניים ובין אם מדובר על חלל של מאות מטרים רבועים בבניין משרדים, שבתוכו פועלים עשרות אנשים. חשוב להבין, שעיצוב פנים, אפילו יותר מאשר תכנון אדריכלי, הוא זה שאחראי לגיבוש המערך הפנימי של החלל באופן שיספק את המענה המיטבי לכל מי שמשתמש בו. ההיבט האסתטי שזור בתכנית העיצובית ובהחלט נלקח בחשבון, אך הוא אינו העיקר. חלל משרדי שמעוצב בתבונה יאפשר זרימה חלקה וטבעית של תנועה ושל תהליכי עבודה, יכיל פתרונות מעשיים ועמדות ייעודיות לכל סוג של פעילות שמתקיימת בין כתליו בצורה מאוזנת - הן מבחינת פיזור העמדות השונות בחלל והן מבחינת המיקום, המבנה וקנה המידה שלהן. מעבר לכל זה, עיצוב חכם גם נותן מענה לסוגיות כמו בידוד אקוסטי, אופטימיזציה של מעבר אור טבעי ואוויר ופתרונות מיזוג ואוורור שעשויים לחסוך הרבה מאד בעלויות חשמל, מים ותפעול בטווח הארוך.
עיצוב פנים משרדים – אבני היסוד של תכנית עיצוב מנצחת
כל תהליך עיצוב מתחיל בעריכת תכנית, שעל-פיה יבצעו כל השינויים וההתאמות. ככל שהתכנית מפורטת ומדויקת יותר, כך התוצר המוגמר יהיה טוב והדוק יותר. כדי לבנות תכנית טובה המותאמת בדיוק לצרכי הלקוח, המעצבת צריכה לשאול שאלות לגבי כמה היבטים מרכזיים, ומתוך הקשבה מלאה לתשובות הלקוח, לכוון אותו באמצעות שאלות נוספות והבהרות, שבאמצעותן יתגבשו הקווים המנחים עליהם תתבסס תכנית העבודה. כותרות ההיבטים המרכזיים הן:
מטרת העל של המשרד והייעוד שלו - הקונספט העיצובי של חלל משרדי המיועד לפירמת רואי חשבון גדולה יהיה שונה מאד מזה של חלל המיועד לסוכני בורסה, או למשרד ביתי של איש שיווק שעובד מהבית. ככל שעולים ברזולוציה, כך מגלים מאפיינים חשובים נוספים המשתנים בהתאם לייעוד חלל העבודה. למשל, אם משווים בין משרדים ביתיים שונים, יש הבדל בין משרד שנועד לשרת שני בני זוג, שאחד מהם הוא אדריכל הזקוק לשולחן עבודה גדול ואחד זקוק רק לעמדת עבודה שניתן להציב עליה מחשב נייד, לבין משרד ביתי של מוסיקאי או איש סאונד, שזקוק להרבה ציוד אלקטרוני, ליותר נקודות חשמל ולבידוד רעשים.
כמות הנפשות שהמשרד צפוי לאכלס - כמות הנפשות ושטח חלל העבודה שצריך לאכלס אותן מהווים שיקולי מפתח ומשפיעים בצורה משמעותית על תכנית העיצוב. ככל שיותר אנשים צריכים לקבל מענה לכל צרכיהם במסגרת חלל מצומצם יותר, כך נדרשת המעצבת ליותר חשיבה מחוץ לקופסא וליצירתיות במציאת פתרונות, שיספקו מענה שלם ומקיף לכל הצרכים החשובים. בימינו, לנוכח יוקר מחייה מאמיר ועלויות גבוהות מאד של נדל"ן באופן כללי, ובתוך כך, של נדל"ן עסקי ומסחרי, יש חשיבות עצומה למקצועיות, לניסיון ולמיומנות של המעצבת לשם ניצול מקסימלי של החלל ושמירה על איזון בין פונקציונליות לבין אסתטיקה וזרימה קלה ונוחה בתוך חלל העבודה.
סוג הפעילויות שחלל המשרד צריך לשרת - סוגי הפעילות הם אלה שמכתיבים את אופי עמדות העבודה, כמו למשל, אופּן ספייס לעומת חדרי משרד אישיים; את השטח שיוקצה לטובת אזורי פעילות משותפים, כמו למשל חדרי ישיבות, עמדות תיוק, צילום וטיפול במסמכים, מטבח מאובזר היטב לעומת מטבחון שמספיק רק להכנת קפה וכיבוד קל, פינות ישיבה ומנוחה, ומאפיינים רבים נוספים של חלל המשרד. לדוגמא, חלל עבודה שמשרת בעיקר אנשי מכירות שנמצאים במשך רוב שעות העבודה בפגישות מחוץ למשרד, זקוק לפחות מתקנים משותפים ויכול להסתפק בעמדות עבודה אישיות מינימליסטיות ולהקצות חדר גדול לישיבות צוות. לעומת זאת, משרד עורכי דין שמרבים להיפגש עם לקוחות לשיחות שדורשות פרטיות ודיסקרטיות, יעוצב באופן שונה לחלוטין. עיקרון זה תקף לכל תכנית עיצוב משרדים: הייטק, נדל"ן, חברת ביטוח, הפקת אירועים, או כל תחום עסקי אחר, הם בעלי עולמות תוכן שונים מאד, שמהם נגזרים צרכים ופעילויות שונים מאד זה מזה.
סגנון עיצובי ומיתוג - זהו החלק שבו התכנית העיצובית צריכה לפגוש את הערכים שהעסק פועל לאורם, את סגנון המיתוג שלו (מבחינת תפיסת העולם, הצבעים והדימויים באמצעותם המותג מציג את עצמו). כאשר מדובר על משרד ביתי, הסגנון העיצובי צריך לקלוע לטעמו ולהעדפותיו של האדם שעובד בו וליצור עבורו חלל עבודה שנעים ונוח לו לשהות בו.
מענה לצרכים בטווח הארוך - עלויות של עיצוב פנים איכותי ומהוקצע יכולות לנוע על פני טווח רחב למדי. ככל שהשינוי הוא עמוק ורחב יותר, ונוגע יותר למאפיינים מבניים כגון אינסטלציית חשמל ומים, שבירת קירות, החלפת חלונות, ריצוף, וכד' – כך עלותו גבוהה יותר. עם זאת, כאשר הוא מבוצע היטב, עיצוב פנים לוקח בחשבון גם צרכים עתידיים ועשוי לחסוך בהמשך הדרך עלויות משמעותיות נוספות. ככל שמדובר על חלל משרדי בקנה מידה גדול יותר, כך הנושא משמעותי יותר. לדוגמא, חברות ועסקים נתונים לתפניות ולשינויים שמכתיבים צמצום או הרחבה במספר העובדים או בתחומי הפעילות וחשוב לתת על כך את הדעת גם בפן התכנוני והעיצובי.
שמי יעל אללוף, מעצבת פנים ובעלת סטודיו לעיצוב. אם החלטתם לשפץ את המשרד, או שאתם עומדים להיכנס לחלל עבודה חדש, אני מזמינה אתכם ליצור קשר ולתאם עמי פגישה שבה נלבן יחד את כל הדברים החשובים ונגבש יחד תכנית עיצובית תפורה אישית עבורכם.
ניתן ליצור קשר: בטלפון 054-924-9754 | באימייל yael@yaelcreate.com | או בהשארת פרטים בעמוד "צור קשר"
Comments